Skip to content
Generic selectors
Doar potriviri exacte
Cauta in titluri
Cauta in continuturi
Post Type Selectors
Generic selectors
Doar potriviri exacte
Cauta in titluri
Cauta in continuturi
Post Type Selectors
Home » Bilant an 2024 – PDF inteligent si ordin (emise 30.01.2025)

Bilant an 2024 – PDF inteligent si ordin (emise 30.01.2025)

  • 10 min read

Powered By EmbedPress

ORDIN nr. 107 din 20 ianuarie 2025privind principalele aspecte legate de întocmirea și depunerea situațiilor financiare anuale și a raportărilor contabile anuale ale operatorilor economici la Agenția Națională de Administrare Fiscală

EMITENT MINISTERUL FINANȚELOR

Publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 59 din 23 ianuarie 2025
În temeiul art. 10 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr. 34/2009 privind organizarea și funcționarea Ministerului Finanțelor, cu modificările și completările ulterioare,
având în vedere prevederile art. 4 alin. (1), art. 28, art. 36 alin. (3) și ale art. 37 din Legea contabilității nr. 82/1991, republicată, cu modificările și completările ulterioare, precum și ale art. 14 din Ordinul ministrului finanțelor publice nr. 2.844/2016 pentru aprobarea Reglementărilor contabile conforme cu Standardele Internaționale de Raportare Financiară, cu modificările și completările ulterioare,
viceprim-ministrul, ministrul finanțelor, emite următorul ordin:

Articolul 1

Potrivit prevederilor art. 28 alin. (1) din Legea contabilității nr. 82/1991, republicată, cu modificările și completările ulterioare, persoanele prevăzute la art. 1 alin. (1) – (4) din aceeași lege au obligația să întocmească situații financiare anuale.

Articolul 2

Prezentul ordin se aplică de către entitățile prevăzute la art. 3 și 4.

Articolul 3

Entitățile cărora le sunt incidente Reglementările contabile privind situațiile financiare anuale individuale și situațiile financiare anuale consolidate, aprobate prin Ordinul ministrului finanțelor publice nr. 1.802/2014, cu modificările și completările ulterioare, inclusiv cele al căror exercițiu financiar diferă de anul calendaristic, au obligația să întocmească și să depună situații financiare anuale la Agenția Națională de Administrare Fiscală, în condițiile prevăzute în anexa nr. 1*), care face parte integrantă din prezentul ordin.
*) Anexele nr. 1-4 se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 59 bis, care se poate achiziționa de la Centrul pentru relații cu publicul din șos. Panduri nr. 1, bloc P33, parter, sectorul 5, București.

Articolul 4
(1) Entitățile cărora le sunt incidente Reglementările contabile conforme cu Standardele Internaționale de Raportare Financiară, aprobate prin Ordinul ministrului finanțelor publice nr. 2.844/2016, cu modificările și completările ulterioare, inclusiv cele al căror exercițiu financiar diferă de anul calendaristic, au obligația să întocmească și să depună situații financiare anuale la Agenția Națională de Administrare Fiscală, în condițiile prevăzute în anexa nr. 1.(2) Potrivit prevederilor art. 28 alin. (3) din Legea nr. 82/1991, republicată, cu modificările și completările ulterioare, pentru persoanele juridice care aplică Standardele Internaționale de Raportare Financiară (IFRS), situațiile financiare au componentele prevăzute de aceste standarde.(3) Entitățile menționate la alin. (1) au obligația să întocmească și să depună, de asemenea, raportări contabile anuale încheiate la 31 decembrie, la Agenția Națională de Administrare Fiscală, în condițiile prevăzute în anexa nr. 3*), care face parte integrantă din prezentul ordin.(4) Elementele raportate prin situațiile financiare anuale, respectiv raportările contabile anuale întocmite de entitățile prevăzute la alin. (1), se determină pe baza prevederilor cuprinse în Reglementările contabile conforme cu Standardele Internaționale de Raportare Financiară, aprobate prin Ordinul ministrului finanțelor publice nr. 2.844/2016, cu modificările și completările ulterioare.

Articolul 5
(1) Retratarea, înregistrarea în contabilitate a rezultatelor acesteia, întocmirea balanței de verificare și a situațiilor financiare anuale, respectiv a raportării contabile anuale de către societățile ale căror valori mobiliare au fost admise la tranzacționare în cursul exercițiului financiar 2024 se efectuează potrivit Ordinului ministrului finanțelor publice nr. 2.844/2016, cu modificările și completările ulterioare.(2) Pentru exercițiul financiar al anului 2024, societățile ale căror valori mobiliare au fost admise la tranzacționare în cursul exercițiului financiar 2024 întocmesc situațiile financiare anuale individuale în baza IFRS prin retratarea informațiilor din contabilitatea organizată în baza Reglementărilor contabile privind situațiile financiare anuale individuale și situațiile financiare anuale consolidate, aprobate prin Ordinul ministrului finanțelor publice nr. 1.802/2014, cu modificările și completările ulterioare.(3) Începând cu exercițiul financiar al anului 2024, societățile ale căror valori mobiliare au fost admise la tranzacționare în cursul exercițiului financiar 2024 țin contabilitatea în baza prevederilor IFRS.

Articolul 6
(1) Pentru scopuri contabile, entitățile pot opta pentru un exercițiu financiar diferit de anul calendaristic, în condițiile prevăzute la art. 27 din Legea nr. 82/1991, republicată, cu modificările și completările ulterioare.(2) Entitățile care au optat pentru un exercițiu financiar diferit de anul calendaristic au obligația să întocmească și să depună raportări contabile anuale la 31 decembrie la Agenția Națională de Administrare Fiscală, în condițiile prevăzute în anexa nr. 2*), care face parte integrantă din prezentul ordin, sau anexa nr. 3, după caz.(3) Entitățile prevăzute la alin. (2) întocmesc raportări contabile anuale la 31 decembrie distinct de situațiile financiare anuale încheiate la data aleasă pentru acestea, cu respectarea prevederilor Legii nr. 82/1991, republicată, cu modificările și completările ulterioare.(4) La întocmirea de către entitățile prevăzute la alin. (2) a situațiilor financiare anuale sunt avute în vedere prevederile reglementărilor contabile aplicabile.

Articolul 7
(1) Unitățile fără personalitate juridică ce aparțin persoanelor juridice cu sediul în România organizează și conduc evidență contabilă proprie, astfel încât aceasta să permită determinarea informațiilor și a obligațiilor prevăzute de lege, iar persoanele juridice cărora le aparțin să poată întocmi situații financiare anuale.(2) Activitatea desfășurată în străinătate de unitățile fără personalitate juridică ce aparțin persoanelor juridice cu sediul în România se include în situațiile financiare ale persoanei juridice române și se raportează pe teritoriul României, cu respectarea prevederilor reglementărilor contabile aplicabile.(3) Potrivit art. 5 din Legea nr. 82/1991, republicată, cu modificările și completările ulterioare, subunitățile deschise în România de societăți rezidente în state aparținând Spațiului Economic European nu întocmesc situații financiare anuale pentru propria activitate.(4) În situația în care persoana juridică cu sediul în străinătate își desfășoară activitatea în România prin mai multe sedii permanente, situațiile financiare anuale și raportările contabile anuale, după caz, se întocmesc de sediul permanent desemnat să îndeplinească obligațiile fiscale, acestea reflectând activitatea tuturor sediilor permanente. În acest scop, sediul permanent desemnat procedează la însumarea informațiilor corespunzătoare activității desfășurate de fiecare sediu permanent.(5) Persoanele juridice străine care au locul de exercitare a conducerii efective în România au obligația întocmirii situațiilor financiare anuale și a raportărilor contabile cerute de Legea nr. 82/1991, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

Articolul 8

Persoanele care fac obiectul prezentului ordin sunt denumite în înțelesul acestuia entități.

Articolul 9
(1) Potrivit prevederilor art. 36 alin. (3) din Legea nr. 82/1991, republicată, cu modificările și completările ulterioare, pe perioada lichidării, persoanele juridice aflate în lichidare depun, în termen de 90 de zile de la încheierea fiecărui an calendaristic, la Agenția Națională de Administrare Fiscală o raportare contabilă anuală, în structura prevăzută în anexa nr. 2.(2) Sistemul de raportare contabilă anuală cuprins în anexa nr. 2 se aplică, de asemenea, subunităților deschise în România de societăți rezidente în state aparținând Spațiului Economic European, sediilor permanente ale persoanelor juridice cu sediul în Spațiul Economic European, precum și persoanelor juridice străine cu sediul în Spațiul Economic European, care au locul de exercitare a conducerii efective în România.

Articolul 10
(1) Se aprobă structura formularelor „Date informative“ (cod 30) și „Situația activelor imobilizate“ (cod 40), prevăzute în anexa nr. 4*), care face parte integrantă din prezentul ordin.(2) Situațiile financiare anuale întocmite potrivit prevederilor Ordinului ministrului finanțelor publice nr. 1.802/2014, cu modificările și completările ulterioare, de către entitățile al căror exercițiu financiar coincide cu anul calendaristic vor fi însoțite de formularele prevăzute la alin. (1).

Articolul 11
(1) Persoanele juridice fără scop patrimonial întocmesc situații financiare anuale având în vedere, pe lângă reglementările contabile aplicabile acestora, și prevederile generale cuprinse la alin. (2)-(5).(2) Persoanele juridice fără scop patrimonial care nu desfășoară activități economice întocmesc situații financiare anuale compuse din bilanț prescurtat și contul prescurtat al rezultatului exercițiului, utilizând programul de asistență elaborat de Ministerul Finanțelor pentru acestea.(3) Persoanele juridice fără scop patrimonial care desfășoară activități economice întocmesc situații financiare anuale compuse din bilanț și contul rezultatului exercițiului, utilizând programul de asistență elaborat de Ministerul Finanțelor pentru acestea. Pentru activitățile economice desfășurate, potrivit legii, de către persoanele juridice fără scop patrimonial, Reglementările contabile pentru persoanele juridice fără scop patrimonial, aprobate prin Ordinul ministrului finanțelor publice nr. 3.103/2017, cu modificările și completările ulterioare, se completează, după caz, cu reglementările aprobate prin Ordinul ministrului finanțelor publice nr. 1.802/2014, cu modificările și completările ulterioare.(4) Persoanele juridice fără scop patrimonial care au optat pentru un exercițiu financiar diferit de anul calendaristic au obligația să întocmească și să depună raportări contabile anuale la 31 decembrie în condițiile prevăzute de Ordinul ministrului finanțelor nr. 1.240/2021 privind unele prevederi aplicabile persoanelor care optează pentru un exercițiu financiar diferit de anul calendaristic.(5) Entitățile prevăzute la alin. (4) întocmesc raportări contabile anuale la 31 decembrie distinct de situațiile financiare anuale încheiate la data aleasă pentru acestea, cu respectarea prevederilor Legii nr. 82/1991, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

Articolul 12
(1) Entitățile care intră în sfera de reglementare contabilă a Băncii Naționale a României, respectiv a Autorității de Supraveghere Financiară întocmesc situații financiare anuale la 31 decembrie având în vedere, pe lângă reglementările aplicabile acestora, și prevederile generale cuprinse la alin. (2)-(6).(2) Entitățile care intră în sfera de reglementare contabilă a Băncii Naționale a României, respectiv a Autorității de Supraveghere Financiară vor depune la Agenția Națională de Administrare Fiscală situații financiare anuale, în formatul și în termenele prevăzute de reglementările emise de Banca Națională a României, respectiv de Autoritatea de Supraveghere Financiară.(3) Situațiile financiare anuale întocmite de entitățile care intră în sfera de reglementare contabilă a Băncii Naționale a României, respectiv a Autorității de Supraveghere Financiară, cu excepția situațiilor financiare anuale individuale conforme cu IFRS, vor fi însoțite de formularul „Date informative“ și formularul „Situația activelor imobilizate“, în formatul stabilit de Banca Națională a României, respectiv de Autoritatea de Supraveghere Financiară.(4) Situațiile financiare anuale individuale conforme cu IFRS întocmite de entitățile care intră în sfera de reglementare contabilă a Băncii Naționale a României, respectiv a Autorității de Supraveghere Financiară au componentele prevăzute de Standardele Internaționale de Raportare Financiară (IFRS), potrivit prevederilor art. 28 alin. (3) din Legea nr. 82/1991, republicată, cu modificările și completările ulterioare.(5) Entitățile prevăzute la alin. (4) întocmesc raportări contabile anuale la 31 decembrie în formatul stabilit de Banca Națională a României, respectiv de Autoritatea de Supraveghere Financiară, distinct de situațiile financiare anuale. Raportările contabile anuale la 31 decembrie vor fi însoțite de formularul „Date informative“ și formularul „Situația activelor imobilizate“, în formatul și condițiile stabilite de Banca Națională a României, respectiv de Autoritatea de Supraveghere Financiară. Formatul electronic al raportării contabile anuale la 31 decembrie conținând formularistica necesară și programul de verificare cu documentația de utilizare aferentă, precum și al declarației de inactivitate se obține prin folosirea programului de asistență elaborat de Ministerul Finanțelor. Programul de asistență este pus la dispoziție gratuit de Agenția Națională de Administrare Fiscală sau poate fi descărcat de pe serverul de web al Agenției Naționale de Administrare Fiscală, de la adresa www.anaf.ro.(6) Pentru entitățile care intră în sfera de reglementare contabilă a Băncii Naționale a României, respectiv a Autorității de Supraveghere Financiară, cu excepția cazurilor menționate la alin. (4), formatul electronic al situațiilor financiare anuale conținând formularistica necesară și programul de verificare cu documentația de utilizare aferentă se obține prin folosirea programului de asistență elaborat de Ministerul Finanțelor. Programul de asistență este pus la dispoziție gratuit de Agenția Națională de Administrare Fiscală sau poate fi descărcat de pe serverul de web al Agenției Naționale de Administrare Fiscală, de la adresa www.anaf.ro.

Articolul 13

La data intrării în vigoare a prezentului ordin se abrogă Ordinul ministrului finanțelor nr. 5.394/2023 privind principalele aspecte legate de întocmirea și depunerea situațiilor financiare anuale și a raportărilor contabile anuale ale operatorilor economici la unitățile teritoriale ale Ministerului Finanțelor, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 11 din 8 ianuarie 2024, cu excepția art. 13 din ordinul menționat.

Articolul 14

Prevederile prezentului ordin intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al României.

Articolul 15

Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Viceprim-ministru, ministrul finanțelor,
Tánczos Barna
București, 20 ianuarie 2025.
Nr. 107.

Anexele nr. 1-4

ANEXE
privind principalele aspecte legate de întocmirea și
depunerea situațiilor financiare anuale și a raportărilor
contabile anuale ale operatorilor economici la Agenția
Națională de Administrare Fiscală

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Commentarii
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Credit: online, rapid, cu  dobanda mica, nonbirocratic ?

X
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x