Skip to content
Generic selectors
Doar potriviri exacte
Cauta in titluri
Cauta in continuturi
Post Type Selectors
Generic selectors
Doar potriviri exacte
Cauta in titluri
Cauta in continuturi
Post Type Selectors
Home » CAENuri obligatorii a fi CAENuri principale ONRC – 2024

CAENuri obligatorii a fi CAENuri principale ONRC – 2024

  • 12 min read

LISTA PRIVIND ACTIVITĂŢILE ECONOMICE PENTRU DESFĂŞURAREA CĂRORA LEGEA IMPUNE CONDIŢIA OBIECTULUI PRINCIPAL DE ACTIVITATE

Aceasta listă reprezintă un ghid orientativ pentru operatorii economici şi constituie interpretarea asupra încadrării activităţilor în clasa CAEN, fără a antrena răspunderea Oficiului Naţional al Registrului Comerţului.

PRECIZARE: Obligaţia se referă numai la activităţile expres reglementate de legile speciale enumerate în listă. Ca urmare, este posibil ca în alte situaţii decât cele expres reglementate prin actul normativ, activităţile din aceeaşi clasă CAEN să poată fi înregistrate şi desfăşurate ca activităţi secundare.

I. In domeniul instituţiilor de credit, caselor de schimb valutar, societăţilor de microfinanţare

* O.U.G. nr. 99/2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului, cu modificările şi completările ulterioare:

“Art. 18 – (1) Instituţiile de credit pot desfăşura, în limita autorizaţiei acordate, următoarele activităţi:


a)atragere de depozite şi de alte fonduri rambursabile;


b)acordare de credite, incluzând printre altele: credite de consum, credite ipotecare, factoring cu sau fără regres, finanţarea tranzacţiilor , inclusiv forfetare;


c)leasing financiar;


d)servicii de plată aşa cum sunt definite la art. 8 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 113/2009 privind serviciile de plată;


e)emiterea şi administrarea altor mijloace de plată, cum ar fi cecuri, cambii şi bilete la ordin, în măsura în care nu se încadrează la lit. d);

f)emitere de garanţii şi asumare de angajamente;


g)tranzacţionare în cont propriu şi/sau pe contul clienţilor, în condiţiile legii, cu:


1.instrumente ale pieţei monetare, cum ar fi: cecuri, cambii, bilete la ordin, certificate de depozit;


2.valută;


3.contracte futures şi options financiare;


4.instrumente având la bază cursul de schimb şi rata dobânzii;


5.valori mobiliare şi alte instrumente financiare transferabile;


h)participare la emisiunea de valori mobiliare şi alte instrumente financiare, prin subscrierea şi plasamentul acestora ori prin plasament şi prestarea de servicii legate de astfel de emisiuni;


i)servicii de consultanţă cu privire la structura capitalului, strategia de afaceri şi alte aspecte legate de afaceri , servicii legate de fuziuni şi achiziţii şi prestarea altor servicii de consultanţă;


j)administrare de portofolii şi consultanţă legată de aceasta;


k)custodie şi administrare de instrumente financiare;


l)intermediere pe piaţa interbancară;


m)prestare de servicii privind furnizarea de date şi referinţe în domeniul creditării;


n)închiriere de casete de siguranţă;


n1)emitere de monedă electronică;)


o)operaţiuni cu metale şi pietre preţioase şi obiecte confecţionate din acestea;


p)dobândirea de participaţii la capitalul altor entităţi;


r)orice alte activităţi sau servicii, în măsura în care acestea se circumscriu domeniului financiar, cu respectarea prevederilor legale speciale care reglementează respectivele activităţi, dacă este cazul.


(3)Dispoziţiile alin. (1) se interpretează şi se aplică astfel încât activităţile enumerate la alin. (1) să acopere orice operaţiuni, tranzacţii, produse şi servicii care se înscriu în sfera acestor activităţi sau pot fi asimilate acestora, inclusiv serviciile auxiliare acestor activităţi.


(4)Activităţile care, potrivit unor legi speciale, sunt supuse unor autorizări, aprobări sau avize specifice, pot fi desfăşurate de instituţia de credit numai după obţinerea acestora.”

Aceste activităţi sunt prevăzute la clasele CAEN:

CAEN 6419 – Alte activităţi de intermedieri monetare;

  1. – Leasing financiar;
  2. – Activităţi de creditare;

6499 – Alte intermedieri financiare n.c.a.;

  1. – Administrarea pieţelor financiare;
  2. – Activităţi de intermediere a tranzacţiilor financiare;

6630 – Activităţi de administrare a fondurilor;

6619 – Activităţi auxiliare intermedierilor financiare, exclusiv activităţi de asigurări şi fonduri de pensii;

I. 1. Casele de schimb valutar

• Norma nr. 4/2005 privind efectuarea operaţiunilor de schimb valutar, emisă de Banca Naţională a României, modificată prin Norma BNR nr. 13/2007 şi Norma BNR nr. 8/2009

“Art. 1 – Operaţiunile de schimb valutar cu numerar şi substitute de numerar pentru persoane fizice pe teritoriul României pot fi efectuate numai de următoarele categorii de entităţi – intermediari, cu îndeplinirea condiţiilor legale aplicabile: […]

b) case de schimb valutar, organizate ca persoane juridice conform Legii nr. 31/1990 privind societăţile, republicată, având ca obiect principal de activitate schimbul valutar cu numerar şi substitute de numerar pentru persoane fizice. Activităţile secundare nu pot fi altele decât cele incluse in grupa 66 – Activităţi auxiliare intermedierilor financiare, activităţi de asigurare si fonduri de pensii; [■■■]”

Aceste activităţi sunt prevăzute la clasele CAEN:

6612 • Activităţi de intermediere a tranzacţiilor financiare;

6619 – Activităţi auxiliare intermedierilor financiare, exclusiv activităţi de asigurări şi fonduri de pensii.

//. In domeniul pieţei de capital

• Legea nr. 126 din 11 iunie 2018 privind pieţele de instrumente financiare:*) Acelaşi cod CAEN poate defini activităţile desfăşurate de societăţi din domenii diferite putând fi, după caz, obiect unic sau principal de activitate.

“Art. 10

(1) Prestarea de servicii de investiţii şi/sau desfăşurarea activităţilor de investiţii cu titlu profesional şi prestarea serviciului auxiliar prevăzut la pct. 1 al secţiunii B din anexa nr. 1 se fac numai în baza şi în limita autorizaţiei acordate în prealabil de A.S.F., în cazul S.S.I.F., respectiv de B.N.R., în cazul instituţiilor de credit.


(4) A.S.F. acordă autorizaţia S.S.I.F. în conformitate cu prevederile prezentului titlu, precum şi în conformitate cu reglementările UE emise în aplicarea Directivei 2014/65/UE.


(5) S.S.I.F. funcţionează numai în baza autorizaţiei A.S.F. şi prestează cu titlu profesional, în limita autorizaţiei acordate, serviciile şi activităţile de investiţii prevăzute în secţiunea A a anexei nr. 1 şi serviciile auxiliare prevăzute în secţiunea B a anexei nr. 1.”

“Art. 129

(3) Condiţiile şi documentaţia ce trebuie să însoţească cererea de autorizare, precum şi procedura de autorizare a operatorului de piaţă vor fi prevăzute de reglementări ale A.S.F. şi se vor referi în principal la: […]


b) obiectul principal de activitate, constând în administrarea pieţelor reglementate, precum şi a activităţilor conexe în legătură cu aceasta.”

“Art. 178 Condiţiile, documentaţia ce trebuie să însoţească cererea de autorizare, precum şi procedura de autorizare a depozitarului central sunt stabilite prin Regulamentul (UE) nr. 909/2014, prin actele delegate şi actele de punere în aplicare, după caz, adoptate de Comisia Europeană, respectiv prin reglementările emise de A.S.F. prin care sunt reglementate aspecte care fac obiectul regulamentului european menţionat mai sus.

ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 32 din 27 iunie 2012 privind organismele de plasament colectiv în valori mobiliare şi societăţile de administrare a investiţiilor, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr. 297/2004 privind piaţa de capital

“Art. 5


(1) S.A.I. va avea ca obiect de activitate administrarea O.P.C.V.M. stabilite în România sau în alt stat membru.


(2) Pe lângă administrarea O.P.C.V.M. prevăzută la alin. (1), S.A.I. poate administra şi alte organisme de plasament colectiv care nu sunt reglementate de prezenta ordonanţă de urgenţă şi pentru care S.A.I. face obiectul unei supravegheri prudenţiale, dar ale căror titluri de participare nu pot fi comercializate în alte state membre în temeiul prezentei ordonanţe de urgenţă.

(3) Prin excepţie de la alin. (1), S.A.I. poate desfăşura, suplimentar activităţii de administrare a O.P.C.V.M., şi următoarele activităţi:

a) administrarea portofoliilor individuale de investiţii, inclusiv a celor deţinute de către fondurile de pensii, pe bază discreţionară, conform mandatelor date de investitori, în cazul în care aceste portofolii includ unul sau mai multe instrumente financiare;

b) servicii conexe:

(i)consultanţa de investiţii privind unul sau mai multe instrumente financiare;

(ii)activitatea de păstrare şi administrare legată de titlurile de participare ale organismelor de plasament colectiv.”

Aceste activităţi sunt prevăzute la clasele CAEN:

6499 – Alte intermedieri financiare n.c.a.

  1. – Administrarea pieţelor financiare;
  2. – Activităţi de intermediere a tranzacţiilor financiare;

6630 – Activităţi de administrare a fondurilor.

///. In domeniul sanitar-veterinar

• Legea nr. 160/1998 pentru organizarea si exercitarea profesiunii de medic veterinar, republicata:

“Art. 28 – (1) În exercitarea profesiei sale, medicul veterinar cu drept de liberă practică se organizează şi funcţionează în cadrul:


b)societăţilor reglementate de Legea societăţilor nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, cu obiect principal de activitate activităţile veterinare..”

Aceste activităţi sunt prevăzute la clasa CAEN:

7500 – Activităţi veterinare.

/V. In domeniul transportului feroviar

• O.U.G. nr. 12 din 17.07.1998 privind transportul pe căile ferate române şi reorganizarea Societăţii Naţionale a Căilor Ferate Române, republicată, cu modificările şi completările ulterioare:

“Art. 2 – Pentru efectuarea serviciilor de transport feroviar public sau în interes propriu pot obţine licenţă operatorii de transport cu capital de stat şi/sau privat, care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:


a)au, în principal, ca obiect de activitate transporturile de călători, de mărfuri şi de alte bunuri pe calea ferată;”

Aceste activităţi sunt prevăzute la clasele CAEN:

4910 – Transporturi interurbane de calatori pe calea ferata;

4920 – Transporturi de marfă pe calea ferata;

5221 – Activităţi de servicii anexe pentru transporturi terestre.

V. In domeniul pazei s/ protecţiei

• Legea nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor, republicată:

„Art. 19- (1) Societăţile specializate de pază şi protecţie sunt societăţi reglementate de Legea nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, private care se constituie şi funcţionează potrivit legislaţiei şi prevederilor prezentei legi, având ca obiect de activitate paza obiectivelor, bunurilor sau valorilor, paza transporturilor de bunuri şi valori, în condiţii de maximă siguranţă a acestora, precum şi protecţia persoanelor. […]

(4) Pentru obţinerea licenţei de funcţionare este necesară întrunirea următoarelor condiţii:

a) prezentarea regulamentului de organizare şi funcţionare a societăţii;

b)prezentarea listei cu mijloacele materiale, tehnice, de transport, de comunicaţii, cu mijloacele audiovideo, aparatura de recunoaştere şi identificare, sistemele de alarmă împotriva efracţiei, sistemele de cronometrare şi numărare, cu centrele de supraveghere şi dispeceratele, tehnica de calcul şi softul utilizat, cu armamentul şi alte mijloace tehnice care vor face parte din dotarea societăţii, în funcţie de obiectul de activitate;

c)prezentarea dovezilor de înregistrare cu denumirea societăţii şi a însemnelor distinctive înregistrate la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci;.”

• H.G. nr. 301/2012 pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor:

Art. 23


Societăţile specializate de pază şi protecţie sunt societăţi care au înscris ca obiect principal de activitate codul CAEN 8010, un sediu înregistrat şi autorizat pentru organizarea administrativă şi coordonarea operativă a personalului angajat şi care au dobândit dreptul de a presta serviciile prevăzute de Lege, conform licenţei acordate de Inspectoratul General al Poliţiei Române, cu avizul prealabil al Serviciului Român de Informaţii.

Aceste activităţi sunt prevăzute la clasele CAEN:

8010 – Activităţi de protecţie şi gardă.

VI În domeniul instituţiilor financiare nebancare

• LEGE Nr. 93/2009 privind instituţiile financiare nebancare, cu modificările şi completările ulterioare:

“Art. 15 – (1) Se interzic instituţiilor financiare nebancare:

a)includerea în obiectul principal de activitate a unei activităţi care nu este prevăzută la art. 14 alin. (1);


b)includerea în obiectul secundar de activitate a oricărei altei activităţi decât, după caz, cele prevăzute la art. 14 a)”

Aceste activităţi sunt prevăzute la clasele CAEN:

6419 – Alte activităţi de intermedieri monetare;

  1. – Leasing financiar;
  2. – Activităţi de creditare;

6499 – Alte intermedieri financiare n.c.a.;

VII In domeniul jocurilor de noroc

• O.U.G. nr. 77/2009 privind organizarea si exploatarea jocurilor de noroc, cu modificările şi completările ulterioare:

“Art. 15 – (1} Pentru obţinerea licenţei de organizare a jocurilor de noroc trebuie ca:

a) operatorii economici sa facă dovada:

(i) existenţei ca obiect principal de activitate a organizării de jocuri de noroc;”

Aceste activităţi sunt prevăzute la clasa CAEN:

9200- Activităţi de jocuri de noroc şi pariuri;

VIII În domeniul activităţii de mediere a angajării cetăţenilor români în străinătate

• Legea nr.156/2000 privind protecţia cetăţenilor români care lucrează în străinătate, republicata, cu modificările şi completările ulterioare:

“Art. 81

(1)În vederea înregistrării la inspectoratele teritoriale de muncă, agenţii de plasare trebuie să prezinte următoarele documente:


a)certificatul constatator emis de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, din care să rezulte că au ca activitate principală «Activităţi ale agenţiilor de plasare a forţei de muncă» cod CAEN – 7810;”

Aceste activităţi sunt prevăzute la clasa CAEN:

CAEN – 7810Activităţi ale agenţiilor de plasare a forţei de muncă

IX Activitatea de audit financiar

• O.U.G. nr. 75/1999 privind activitatea de audit financiar, republicata, cu modificările şi completările ulterioare:

„Art. 3 – (2) Auditorii financiari care au dobândit această calitate şi sunt membri ai Camerei, în exercitarea independentă a profesiei, desfăşoară, în principal, următoarele activităţi:


a)auditul statutar al situaţiilor financiare anuale şi al situaţiilor financiare anuale consolidate, în situaţiile prevăzute de lege;


b)auditul financiar al situaţiilor financiare anuale şi al situaţiilor financiare consolidate ale entităţilor care au optat pentru auditarea situaţiilor financiare anuale;


c)misiuni de revizuire a situaţiilor financiare anuale, a situaţiilor financiare consolidate, precum şi a situaţiilor financiare interimare;


d)misiuni de asigurare şi alte misiuni şi servicii profesionale, în conformitate cu standardele internaţionale în domeniu şi cu alte reglementări adoptate de Cameră;


e)audit intern.


(3)Auditorii financiari pot desfăşura şi alte activităţi, precum:


a)consultanţă financiar-contabilă;


b)management financiar-contabil;


c)pregătire profesională de specialitate în domeniu;


d)expertiză contabilă, evaluare, reorganizare judiciară şi lichidare, precum şi consultanţă fiscală. Persoanele fizice şi juridice care au calitatea de auditor financiar pot efectua activităţile de expertiză contabilă, evaluare, reorganizare judiciară şi lichidare, precum şi consultanţă fiscală, numai după dobândirea, în condiţiile legii, a calităţii de expert contabil, evaluator, practician în insolvenţă sau consultant fiscal, după caz, şi înscrierea ca membri în organizaţiile care coordonează profesiile liberale respective.

Aceste activităţi sunt prevăzute la clasa CAEN:

6920 – Activităţi de contabilitate şi audit financiar; consultanţă în domeniul fiscal;

X Activitatea de expertiza contabila

• O.G. nr. 65/1994 privind organizarea activităţii de expertiză contabilă şi a contabililor autorizaţi, republicată:

Art. 9 – Societăţile de expertiză contabilă trebuie sa îndeplinească următoarele condiţii:

a) sa aibă ca obiect de activitate principal exercitarea profesiei de expert contabil, iar activităţile secundare să fie conforme prevederilor prezentei ordonanţe şi reglementărilor Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România;

Aceste activităţi sunt prevăzute la clasa CAEN:

6920 – Activităţi de contabilitate şi audit financiar; consultanţă în domeniul fiscal;

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Commentarii
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Credit: online, rapid, cu  dobanda mica, nonbirocratic ?

X
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x