Skip to content
Generic selectors
Doar potriviri exacte
Cauta in titluri
Cauta in continuturi
Post Type Selectors
Generic selectors
Doar potriviri exacte
Cauta in titluri
Cauta in continuturi
Post Type Selectors
Home » Ce este si cum functioneaza un SRL?

Ce este si cum functioneaza un SRL?

  • 2 min read

SRL = o societate cu raspundere limitata si este o forma de organizare a unei societati comerciala. 

La un SRL raspunderea asociatilor (proprietarilor firmei) este limitata la aporturile lor la capitalul social al societatii si asta inseamna ca proprietarii sunt personal responsabili pentru datoriile si obligatiile financiare ale SRLului doar proportional cu capitalul varsat. In practica exista cai si solutii prin care se poate incerca cresterea acestei raspunderi, daca se doveste reaua intentie in administrarea firmei.

SRLul poate avea unul sau mai multi asociati (maxim 50), persoane fizice sau alte firme, ce detin parti din capitalul social al firmei. 

SRLul va fi administrat de un director sau administrator desemnat de catre asociati. Dpdv legal un administrator are mai multa raspundere vs un actionar.

SRLul are obligatia legala sa depuna la ANAF cel putin declaratiile financiare anuale, in anumite cazuri si pe cele semestriale. 

Infiintarea unui SRL implica stabilirea statutului societatii, aportul de capital social, desemnarea administratorilor si indeplinirea altor formalitati legale. Documentele se depun la ONRC.

Dupa constituire, SRLul poate incepe sa deruleze activitati comerciale conform obiectului de activitate specificat (principal si/sau secundare) in actul de infiintare. Atentie nu doar la declararea activitatilor in actul constitutiv, acestea necesita si declararea lor active la ONRC. Poti avea 100 activitati declarate si poti doar 3-5-30 sa le declari ca active, adica pe acele domenii sa obtii venituri.

Asociatii sau administratorii decid privind strategiile de afaceri, angajarea personalului, contractarea cu partenerii, gestionarea disponibilitatilor, avand obligatia de a plati impozitele si taxele SRLului. Declararea si plata anumitor taxe si impozite pot avea frecventa semestrial sau trimestriala.

Profitul obtinut din activitatile SRL poate fi distribuit sub forma de dividende asociatilor in functie de cotele detinute in capitalul social sau altfel, daca asa se prevede in actul constitutiv. Cel putin teoretic, dividendele actionarilor se platesc la finalul unui trimestru de activitate.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Commentarii
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Solicită buletinul informativ!

Alaturati-va celor peste 3.000 de vizitatori ce primesc bilunar buletinul nostru informativ cu infprmatii gratuite, actualizate, relevante si utile administrarii unui SRL.
Urasc spam-ul. Adresa dvs. de e-mail nu va fi vanduta sau partajata cu nimeni altcineva.